Restoran Konsepti Nedir? Konsept Nasıl Oluşturulur?

 Restoran Konsepti Nedir? Konsept Nasıl Oluşturulur?


Günümüzde farklı standartlara sahip restoranlar, sahip oldukları imkanlar dahilinde gastronomi dünyasına yön vermekte. Gerek yazlık restoranlar, gerek kışlık restoranlar ve gerekse 12 ay çalışan şehir restoranları ya da modern şef restoranları aynı zamanda kendilerine has yeni konseptler geliştirmekte.

Peki Konsept Nedir? Öncelikte Konseptin Kelime Anlamına Bakalım:

Konsept Türkçeye Fransızca dilinden geçmiştir.  Konsept ’in sözlük anlamı Türkçe dilinde "kavram" demektir. Aynı zamanda tarz, anlayış, görüş, düşünce anlamlarına da gelmektedir. Bana göre "tarz" kelimesi konsept için daha yakın geliyor.

Konsept sadece restoranlarda değil her meslekte ve iş kolunda kullanılan tarz anlamında yenilikleri de içinde barındırır. Günümüzde bu yenilikler çok farklı anlam ve şekillerde karşımıza çıkmakta olduğu gibi herhangi bir standardı da yoktur.

Restoran Konsepti Nedir? Konsept Nasıl Oluşturulur?

Konsept kelimesini biraz açmam gerekirse adeta diyebilirim ki bu işte son limit gökyüzü, herhangi bir sinir yok. Düşünebildiğiniz kadar, hayal edebileceğiniz kadar yenilik ekleyebilirsiniz. Yeni konseptinizde yani tarzınızda standartlarınız hayal gücünüzdür diyebilirim.

İşte "Esas Mesele" de Zorluklar Ve Dikkat Burada Başlıyor !!!

*   Yeni açmış olduğunuz ya da değişiklik yapmak istediğiniz restoranınızda koymuş olduğunuz standartlara sahip çıkarak devamlılığını sağlayabilmek!!! 
*   Konseptiniz ile bağlantılı, koymuş olduğunuz kalitenizi koruyabilmek!!! 
*   İşletmenizde kendi belirlediğiniz kurallara önce kendiniz sonra personellerinizi ve sonrada misafirlerinizin uymasını sağlayabilmek!!!

Bu Arada Misafir Dedim… Çünkü Yeme-İçme Ve Konaklama Sektöründe "Müşteri" Anlayışı Olmaz "Misafir" Anlayışı Olur!!!

Restoran Konsepti Nedir? Konsept Nasıl Oluşturulur?

Gastronomi sektöründe başarılı ve devamlı olabilmek için restoranınıza gelen insanları evinize gelmiş misafirler gibi ağırlayacağınız için bu kuralları dolayısı ile bağlantılı sisteminizi belirlerken dikkat etmek şarıyı ve dolayısı ile kazancı omuzlayabilmeniz için yeni restoranınızda "herkesten ve restoranda olabilecek olumlu yada olumsuz olabileceklerden" en az 3 adım sonrasını görmeniz ve hesap ederek hazırlıklı olmanız gerekir. 

Kuralları koymak önemli değil kuralları uygulamak önemlidir!!! 

Unutmayınız ki yiyecek ve içecek sektöründe her şey birbiri ile bağlantılıdır. Konsept yani Tarz standartlarınızı, standartlarınız kaliteyi, takip ise başarı ve kazancı getirir. Şimdi yeni restoran açarken (ya da restoran zinciri) konseptinizin sizin yada şirketinizin belirlemiş olduğunuz tarzınız olduğunu unutmayınız. 

Bu Konudaki Şahsi Düşüncelerimi Daha İyi Anlatabilmek Amacı İle Tek Cümlelik Sorular Halinde Belirtmeye Çalışacağım.

*   Yeni açacağım restoranın konsepti ne olmalı?
*   Yeni restoranımın şehrin en iyileri arasında olabilmesi için hangi konsepti kullanmalıyım?
*   Yeni restoranımın yemek konsepti ile mimari konsepti farklı olabilir mi?
*   Şehrin en iyi restoranı olabilmesi için hangi mutfak konseptini uygulamalıyım?
*   Başarılı bir restoranım olabilmesi için zincir marka altyapısı oluşturmalı miyim?
*   Restoranlarda konsept oluşturmanın maliyeti ne kadar?
*   Başarılı bir restoranım olması için restoran danışmanlığı almalı mıyım?
*   Eğer bu işimde başarılı olursam markamı başka şehirlere de satabilir miyim?
Restoran Konsepti Nedir? Konsept Nasıl Oluşturulur?

*   Kalıcı bir restoran açabilmek için yemek menüsünü nasıl seçmeliyim?
*   Seçkin bir restoranım olması için uluslararası mutfakların hangilerini kullanmalıyım?
*   Beyaz yakalıların gelebileceği bir restoran açmak için yöresel lezzetler içeren bir menü mü kullanmalıyım?
*   Yeni restoranlarda konsept oluşturmanın kazanç ile ne ilgisi var?
*   Restoranımda Organizasyonaktivite banket menüleri ve grup yemekleri de verebileceğim bir restoranda nasıl masalar ve sandalyeler kullanmalıyım?
*   Restoran dekorasyonu ve restoran konseptinin bağlantısı nedir?
*   Restoranın ambiyansı ne demek? 
*   Restoranda yeme sunumları ile konseptin ne ilgisi var?
*   Yeni restoranımda hem öğlen yemeği hem aksam yemeği verecek miyim?
*   Şehrin en iyi restoranı olabilmem için ne kadar büyüklükte bir restoranım olmalı?
*   Yeni restoranımda iş adamlarına ve ziyafet, protokol yemeklerine hitap etmeli miyim?
*   En başından Yeni restoran nasıl açılır dendiği zaman başarılı bir restoranım olması için yiyecek ve içecek danışmanlığı almalı mıyım?
*   Yeni restoran açarken restoran yönetim Sirkülerine restoran konsepti hakkında kurallar yazmalı mıyım?
*   Restoran departmanlarında çalışacak olan tüm personellerime mesleki eğitim verecek birisini nasıl bulabilirim?
*   Kalıcı bir restoran için eşsiz Bir Konsept Araştırması yapmak için neler gereklidir?
*   Yeni restoranımın örnek restoran menülerini dikkate alarak mı mimarı konsept belirlemeliyim?

Restoran Konsepti Nedir? Konsept Nasıl Oluşturulur?

*   Yemek menüsü ile mimari konseptin bir alakası var mı?
*   Yeni restoran yönetimi ile birlikte mutfak yönetimi ve çalışanlarıma konsept açıklaması ve eğitimi verilmeli mi?
*   Restoranın iç dizaynı ile dış dizaynının benzerlik taşıması gerekir mi?
*   Yeni restoranımın ismi nasıl olmalı?
*   Restoran konsept danışmalığı diye bir şey var mı?
*   Yeni açacağım restoranın konumu ile konseptin bağlantısı var mı?
*   Yeni açacağım restoranın ismi ile konseptinin bağlantısı olmalı mı?
*   Yeni restoranımda dekorasyon ve ambiyans ne kadar ön plana çıkmalı?
*   Yeni Restoran Açarken ne kadar bütçe hazırlamalıyım?
*   Restoran konsepti ile bütçenin bir hesaplaması var mı?
*   Yeni restoranımın yerini nasıl belirlemeliyim?
*   Yazlık restoran mı açmalıyım yoksa kışlık bir restoran mı açmalıyım?
*   Yeni restoranımda sonradan deniz ürünleri konsepti, steakhouse konsepti, aile restoranı konsepti, etnik restoranlar, yöresel restoranlar konsepti gibi değişiklikler yapabilir miyim?

Restoran Konsepti Nedir? Konsept Nasıl Oluşturulur?*   Yeni restoranımda kaç personel çalıştırmalıyım?
*   Yeni restoranımdaki mevcut konseptin üzerine başka bir markayı koyabilir miyim?
*   Restoran konsepti ile yiyecek ve içecek menüsünün ne ilgisi var?
*   Şehrin en iyi restoranı açabilmek için örnek restoranların konseptlerini değerlendirmeye almalı mıyım?
*   Yeni restoranım için konsepti belirlerken neleri dikkate almalıyım?
*   Restoran konsepti ile tedarik zincirinin ne ilgisi var?
*   Alışveriş merkezleri yeni restoranlar için önemli mi?
*   Başarılı bir restoranım olması için mutfak danışmanlığı almalı mıyım?
*   Restoranım deniz kenarında mı olmalı?
*   Sahilde restoran açmanın avantajları nelerdir?
*   Yeni restoranımın konseptini nasıl yansıtmalıyım?
*   Yaz kış devamlı açık bir restoran ne kadar karlı olur?
*   Yeni açacağım restoranın konsept belirlemesinde dikkat edeceğim konular nelerdir?
*   Konseptin başarı ile ilgisi var mı?
*   Restoran konseptinin daha fazla kazanmakla bağlantısı olabilir mi?
*   Yeni konseptimi oluştururken iç ve dış mimari ne kadar önemli?
*   Yeni restoranımda misafirler gösterişe dikkat ederler mi?
*   Yeni restoranım için gastronomi danışmanlığının işlerime bir etkisi olur mu?
*   Restoranın gösterisi önemli mi?
*   Kalitenin pahalılık ile bir ilgisi var mı?
*   Şehirde benzeri olmayan restoranlar açmak için konsept seçimi nasıl olmalı?
*   Bir restoranın en önemli özelliği nedir?
*   Restoran konsepti ile demirbaş eşyaların bir bağlantısı olmalı mı?
*   Tabak ve çatal kaşık tercihlerinde konsepti dikkate almalı mıyım?
*   Restoran konseptimi oluştururken servis takımlarını nasıl seçmeliyim?
*   Restoran konseptinin tanıtımlarda bir önemi var mı?
*   Bir restoran için konsept ne kadar önemli?
*   Restoran menüsünde füzyon mutfaklar uygulasam olur mu?
*   Yeni açacağım Restoranımın konseptini yansıtacak yemek isimleri nasıl bulmalıyım?
*   Acaba vip restoranımda kafe hizmeti de versem işlerim daha iyi olur mu?
*   İş insanları sadece yemek için değil misafirleri ile bir şeyler içerek iş konuşmak için de gelmesi için ne yapmalıyım?

Yukarıda belirmiş olduğum konuların detaylı açıklaması ve daha fazlası için tarafım ile kişi ya da kurumlar Türkiye saati ile sabah 11:00 ila aksam 20:00 saatleri arasında iletişim bilgilerimden bağlantıya geçebilirler…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alakart restoran Nedir?

Passiflora Tohumu...

Restoran İşletmelerinde Hizmet Hataları, Hizmet Telafi Stratejileri ve Müşteri Memnuniyeti İlişkisi...