Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

 


Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Profesyonel mutfaklarda bıçakların önemi büyüktür. Her aşçının kendine ait bıçak takımı olması gerekir. İşletme yalnız bazı özel aletlerin (satır, kemik testeresi, masat vb.) alımını sağlamalıdır. Her bıçağın ayrı bir görevi ve fonksiyonu vardır. Örneğin sebze bıçağı ile et hazırlığı yapılamaz. 

Et bıçağı ile balık filetosu çıkarılamaz. Çünkü Bıçak Çeşitleri yapılacak her işe göre bıçağın yüzü, esnekliği farklıdır. Aynı zamanda işlerin süratli ve emniyetli yürümesi için bıçakların kalitesine ve çeşidine çok önem göstermek gerekmektedir. Bu nedenle mutfakta çeşitli ve farklı bıçaklara gereksinim vardır.

Bıçak ve kesici araçlar hususunda dikkat edilecek noktalar:

* Bıçak ve kesici araçlar alırken iyi, kaliteli ürün seçilmelidir.
* Bütün bıçak ve takımların paslanmaz çelikten olması gerekir.
* Saplarının ele sağlam ve tam olarak oturması gerekmektedir.
* Bıçaklar muhafaza çekmecesinde veya kutusunda bulundurulması gerekmektedir.
* İş kazalarını önlemek için düzenli şekilde muhafaza edilmelidir.
* Asla bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Çünkü yüksek sıcaklıktaki yıkama işlemi bıçağın yapısına zarar verecektir.

Hazırlık ünitesinde kullanılan bıçaklar şöyle sıralanabilir:

Sebze bıçağının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Sebze bıçağı, yüz uzunluğu 7-13 cm arasında olup sebze, meyve ve süsleme hazırlığında kullanılır.

Ekmek bıçağının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Ekmek bıçağı, diğer bıçaklara nazaran daha geniş olup yüz uzunluğu 23-35 cm arasındadır. Tırtıklı yapısıyla ekmek, kek, sandviç gibi unla yapılan gıdaları keserken dağılmasını ve ezilmesini önler.

Peynir bıçağı, metal kısımları 10-15 cm arasında değişen bu bıçakların yapısı, peynirlerin bıçağa yapışmaması için delikli ve kestikten sonra da bir çatala ihtiyaç duymadan servis yapılabilmesi için sivri olarak tasarlanmaktadır.

Kemik Sıyırma bıçağının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Kemik sıyırma bıçağı, metal kısımları 12-20 cm olan bu bıçaklar deriyi etten, eti kemikten ayırmak hatta kemikli tavuk hindi gibi kümes hayvanlarının etlerini kemikleriyle birlikte kesmek için kullanıldığından sağlam ve bükülmez yapıya sahiptir.

Şef bıçağının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Şef bıçağı, tasarımına göre metal kısmının genişliği değişen, genellikle 22-35 cm arası büyüklükte olan bir bıçaktır. Her şefin muhakkak ken dine ait, belirli boyutlarda ve eline oturan bir şef bıçağı vardır. Sürekli kullanılan bu bıçağın ergonomik yapısı birçok kesme ve doğrama işlemine uygun olarak kavisli bir yapıyla tasar lanmaktadır.

Baklava bıçağının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Baklava bıçağı, yüz uzunluğu 16 cm olup baklava hazırlık işlemlerinde kullanılır.

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Hamur bıçağı; 27 cm yüz uzunluğuna sahip, hamur üretimi hazırlığında kullanılan bıçaklardır.

Doğrama bıçağının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Doğrama bıçağı yüz uzunluğu 16 -20 cm arasında değişebilen; doğrama, kesme işlemlerinde kullanılan bıçaktır.

Balık bıçağının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Balık bıçağı; yüzü hafif tırtıllı olur. Yüz uzunluğu 35-40 cm olabilen, büyük balıkları dilimlemek için kullanılır.

Kasap bıçağının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Kasap bıçağı;yüz uzunluğu 19-25 cm olan bu bıçaklar özellikle eti kemikten ayırmak ya da belli bir parçayı bütün kısımdan ayırmak için kullanılır.

Et açma bıçağının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Et açma bıçağı, yüzey uzunluğu 20-40 cm. olan bu bıçaklar son derece keskin olarak tasarlanmıştır. Kümes hayvanları, kızartılmış etler, pastırma ve diğer pişmiş büyük etleri ince ince kesmek ve muntazam şekilde dilimlemek için idealdir

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Satır; metal kısmı19-25 cm. arasında olan ağır bir bıçaktır. İri kemikli kırmızı etleri bile kolaylıkla keser.

Dekor setinin Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Dekor seti; sebze ve meyveler üzerinde dekor çalışması yapmak için kullanılır

Bıçak sterilizatörünün Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Bıçak sterilizatörü, bıçakların her iki yüzününde UV ışınlarıyla sterilize edilmesini sağlar.

Mıknatıslı bıçaklık 'ın Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Mıknatıslı bıçaklık, 50 cm genişliğinde olup çeşitli boyda bıçakların düzenlenmesinde kullanılır.

2.15: Masat'ın Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Masat, farklı uzunluklarda olup, iş esnasında bıçakların hızlıca keskinleştirilmesi için kullanılır.

Polietilen istif rafı ve kesim levhalarının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Küvetli kesim levhasının Özellikleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Kesim levhaları için renk rehberi

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Kesim tahtaları ana besin grupları için altı renk olarak üretilir.

* Çiğ et kesmek için KIRMIZI renk kesme tahtası,
* Taze sebze ve meyve için YEŞİL renk kesme tahtası,
* Kümes hayvanları için SARI renk kesme tahtası,
* Deniz ürünleri için MAVİ renk kesme tahtası,
* Pişmiş etler için KAHVERENGİ kesme tahtası,
* Süt ürünleri için BEYAZ renk kesme tahtası kullanılır.

Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir Olarak Yurt İçinde Ve Yurt Dışında İhtiyac Duyan Kişi Ve Kurumlara;
Yiyecek ve içecek alanlarında restoran ve konaklama ve işletmelerine belirtilen konularda Osmanlı ve Türk mutfağı, Osmanlı saray mutfağı, Eski İstanbul mutfağı, Anadolu halk mutfağı, Akdeniz mutfağı, menü planlama, konsept belirleme, mesleki eğitim alanlarında uluslararası konumda;

Yiyecek ve içecek danışmanlığımutfak danışmanlığıişletmeci körlüğüYeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?, Kesin Başarı İçin Restoran Danışmanlığı Almalımıyım?, Menü DanışmanlığıRestoran YönetimiGastronomi Danışmanlığıkonsept danışmalığıŞehrin En İyi Restoranlarına Nasıl Sahip Olabilirim? Restoran projeleriYeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular?, Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!! Gastronomi sektöründe Restoran Konsept Tasarımı ve DanışmanlığıÖrnek RestoranlarRestoran MenüleriMenü ÇeşitleriMenü PlanlamasıMenü AnaliziMenü Yönetimi konularında mesleki eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermekteyim. İlgili projeler için mesleki bilgilerime ihtiyac duyan kişi ve kurumlar Türkiye saati ile sabah 10:00 ila aksam 22:00 saatleri arasında tarafım ile İLETİŞİM bilgilerimden bağlantıya geçebilirler...

Restoran Mutfağı Nasıl Kurulur?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alakart restoran Nedir?

Passiflora Tohumu...

Restoran İşletmelerinde Hizmet Hataları, Hizmet Telafi Stratejileri ve Müşteri Memnuniyeti İlişkisi...